lördag 15 mars 2008

Mats testar HDR



Gammalt möter nytt. Hembygdsgården Himmelstorp med HDR-effekt.

3 kommentarer:

Jensa sa...

Jag tycker att Mats lyckas rätt bra med sitt test. Om möjligt skulle du fixa texten på träskylten. Texten ser lite luddig ut.

Visst är det coolt att lattja med Photomatix?

Mats sa...

Tack för synpunkten. Jag beskar bilden och blev av med lite luddig text. Lade sedan mer skärpa på texten som blev kvar.

Visst är det kul att leka med reglagen i Photomatix, men jag är inte helt frälst på HDR. Jag ser det lite som en gimmick. Kanske krävs det en viss typ av bilder och att man tänker HDR redan när man fotograferar.

Jensa sa...

Grejen med HDR är att det är så mycket mer användbart än vad man egentligen tänker på. De flesta förknippar garanterat HDR-bilder med den typen som vi alla tre har visat exempel på här - bilder med ett enormt färgomfång och stor dynamik. Nästan surrealistiskt.

Här är en kille som jag tycker gör riktigt snygga HDR-bilder på landskapsmotiv. Lite mer återhållsamt och nedtonat. Jag ska försöka tänka i de banorna nästa gång jag jobbar med HDR.
http://www.stellankarlsson.se/

Jag har även sett HDR-bilder tagna i inomhusmiljö. Det var reportagebilder från olika tillställningar, bl.a en mässa. Med HDR är bilden bra mycket bättre än en normal exponering eftersom dynamiken spänner över hela registret. Det blir bra i så väl skuggor och mellanregister som i högdagrar. Kan tyvärr inte minnas länken men de bilderna påvisar ett användningsområde av HRD som åtminstone jag inte alls reflekterat över tidigare.